Weer en veiligheid

Het weer en veiligheid

We hebben te maken met een extreem nat voorjaar. Met dank aan El Niño, een weersverschijnsel rond de Grote Oceaan. Voor een stevige regenbui deinzen RCW’ers niet terug. Sterker nog, in regen train je lekkerder want er zit meer zuurstof in de lucht en het voelt lekker fris. Echter onweer is een ander verhaal. Doet zich onweer voor tijdens de training, dan zal de trainer de training direct staken en een veilige plek zoeken. Geeft het KNMI vooraf waarschuwingscode geel, oranje of rood af, dan wordt de training afgelast. Laatst deed zich die situatie voor. De trainers houden overleg en als wordt besloten de training af te gelasten, gaat er direct een groepsmail naar alle leden. Check bij twijfel dus altijd je mail. Meer lezen over RCW en veiligheid? Klik hier.

Code groen = geen bijzonderheden

Bij code groen is er geen bijzonder weer waarbij er kans is op gevaarlijke weersituaties

Code geel = wees alert

Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

Code oranje = wees voorbereid

Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood = onderneem actie

Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen  dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.