Nu we hardlopen zonder deskundige begeleiding van de trainers, ligt het krijgen van een blessure nog meer op de loer. Je loopt steeds hetzelfde duurloopje, je vergeet de warming up of je loopt harder dan goed voor je is. Dit zijn zomaar wat elementen van het hardlopen die een blessure kunnen veroorzaken. De komende weken zal Marlies in deze nieuwsbrief diverse aspecten uitlichten die belangrijk zijn bij ofwel het voorkomen van een blessure of het omgaan met bepaalde blessures als het kwaad toch geschied is.  Marlies is naast looptrainer fysiotherapeut bij Basalt hartrevalidatie in Leiden

Trainingsintensiteit en zones

  • Voor beginnende lopers is 2 à 3 keer per week hardlopen voldoende, voor gevorderde lopers 3 à 4 keer per week
  • Loop per week 80% van je hardlooptijd in rustig tempo, in zone 3 of lager en 20% in zone 4
  •  Zorg voor voldoende rust- en hersteltijd.Gun je jezelf deze hersteltijd niet, dan breek je eerder af in plaats van dat je opbouwt, en word je juist steeds vermoeider.

Nog een keer de zones op een rijtje:

 

Weet je niet wat je maximale hartfrequentie is dan kun je hem zelf meten door bijvoorbeeld in een training na een goede warming up 2x zo hard als je kan de Cattenbroekerbrug bij de snelweg op te rennen en bij de tweede keer boven direct je hartslag te meten. Of je gebruikt de -wel of niet kunnen praten- methode.