Warming-up

Na 12½ jaar afscheid trainer Susanna Sprong

Zaterdag 15 oktober gaf Susanna haar laatste hardlooptraining bij RCW. Na 12½ jaar vindt ze het mooi geweest, een goed moment om te stoppen. Niet omdat ze er geen plezier meer aan beleeft, sporten is en blijft haar lust en leven. Noem het gerust een levensstijl; het hele gezin sport fervent en op niveau. De lat ligt dus hoog en na al die jaren mag er ruimte komen voor meer ontspannen sporten en vrije tijd.
Susanna’s hardloopcarrière bij RCW begon in 1999. Zij liep zelf al, maar ’s winters kwam daar minder van. Een advertentie bracht haar bij de club. Daar was een klik en een paar jaar later deed ze – samen met Dik Stam en Jos van Schie – de trainersopleiding. Het was een roerige tijd met voor- en tegenstanders van theorieën over reactieve techniek, haklanding of juist op de middenvoet. De RCW-trainers leerden wat achter hardlopen zit, hoe je dat overbrengt, over nut en noodzaak van loopscholing en stemden dat af op de recreatieve RCW-loper. Een on going proces, want alle jaren bleven bijscholing en nieuwe inzichten.
Susanna’s laatste training werd de AB-groep gegund. Een cross, een fijne afwisselende training die zij, samen met Fartlek, tot haar favorieten rekent. Susanna: ‘De vrijheid, het spelelement, heuveltjes op en af. Heerlijk! Dat is voor alle groepen leuk. Sowieso is dat het fijne van training geven bij RCW; je hebt geen vaste groep. Ik vind vaste trainingen en vaste groepen verarmend. Afwisseling, dat is belangrijk!’
Na 12½ jaar mag de lat dan lager, de beroepsdeformatie heeft postgevat. Ze kan nooit meer iemand zien bewegen zonder te analyseren. Haar professionele blik gaan wij zeker missen. Al zal ze desgevraagd heus nog weleens een adviesje willen geven. Ze stopt als trainer, maar als lid blijft zij gezellig aan. Tot volgende week, Susanna!