Looptrainersdag zaterdag 11 november

Who run the world?, Looptraining Next Level en Oxygen Advantage….zomaar een paar titels van de workshops die we kunnen volgen op de looptrainersdag van de Atletiekunie.

We gaan zaterdag 11 november vroeg uit de veren, want de looptrainersdag begint al op tijd op sportcentrum Papendal. Met 6 trainers (Laus, Wilfred, Dik, Patrick, Pieter en Rita) gaan we op zoek naar nieuwe informatie en inspiratie. Papendal is op zich al een inspirerende omgeving: een enorme sportlocatie midden in de bossen, waar je de echte topsporter in het wild kunt spotten! Maar deze dag zijn het vooral looptrainers die we tegenkomen. Er zijn er maar liefst 1.100 samengekomen om meer te leren of alleen hun licentiepunten willen bemachtigen.

Al snel zijn we elkaar kwijt in het gedrang van tights en lichtgevende jasjes, maar dat maakt niet uit, want we starten met een plenaire sessie in de grote zaal. Louis Delahaije, een triatlon trainer en wetenschapper, geeft ons een lesje in cross training. Oftewel: alternatieve training naast de looptrainingen. Dus bijvoorbeeld zwemmen of fietsen in je trainingsprogramma van de marathon. En wat blijkt? Het toevoegen van een alternatieve training is efficiënter voor je fitheid en hart/long capaciteit dan alleen hardlooptrainingen en vergt minder van je lichaam. Ik stel dus voor dat we vanaf nu 1 looptraining vervangen door een zwem-of fietstraining bij RCW!

Er zijn meer dan 50 workshops waaruit we mogen kiezen. Voor 2 hebben we vooraf moeten inschrijven en we mogen nog 2 workshops kiezen tijdens de zogenaamde keuzecross. Er zitten veel core stability workshops bij, ook is yoga en pilatus voor runners hot. En, natuurlijk zoals we dat kennen van de Atletiekunie zijn er veel workshops voor trainers van de echte atleten: testen, wearables, trainen van MiLa jeugd, periodisering etc.
Maar wij gaan meer voor de pragmatische workshops zoals: uitdagende oefenstof bij de warming up, Hoe blijf ik mijn groep inspireren, Speelse oefen en loopvormen etc.

De ene workshop valt, ondanks de uitdagende titel (training Next Level), tegen, bij de andere workshops krijg je juist weer veel leuke nieuwe ideeën en inzichten.
In ieder geval wordt er na afloop veel over gesproken en zullen jullie als lopers de eerstvolgende trainingen oefeningen hebben gedaan die nieuw voor jullie waren.
Wij als trainers horen in ieder geval altijd weer: “ Oh.. jullie zijn zeker weer op cursus geweest?”. Jazeker! En we gaan volgend jaar weer!