ICON Extreme Triathlon 2019

Na een wedstrijd waar je gelukzalig aan terug kan denken kan je in een soort van heerlijke roes nog lang over na dromen.
De ICON is sinds 2019 opgenomen in een reeks van extreme triathlons over de hele wereld. Ik denk ook dat dit een van de zwaarste is, met de hoogte waar de wedstrijd wordt gehouden en de te overbruggen hoogtemeters.

Extreme triathlons zijn hele triathlons, 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen. Alleen door de omgeving waar de triathlon wordt gehouden wordt deze extreem. De ICON heeft het allemaal: zwemmen in een meer op 1800m hoogte met een watertemperatuur van 15 C. Fietsen met meer dan 4500 klimmeters, waaronder de Stelvio waar de pas op 2780m hoogte ligt. Lopen tussen de 1800 en 3000m hoogte grotendeels onverhard.
Er is nog een verschil, de atleet heeft een support-team bij zich. Dit team zorgt voor eten en drinken, en een supporter moet mee lopen in het laatste stuk van de marathon.

De Start

Vrijdag 30 augustus, om 02:30 uur gaat de wekker, alsof je die nodig hebt…
Van de ene kant van Livigno moeten we naar de andere kant waar het meer ligt. Het is donker, koud, maar gelukkig droog. Jacqueline, Anne en Daan mijn support-team gaan met de auto en ik ga er met de racefiets achter aan. We zijn veel te vroeg. Men is nog bezig het een en ander op te bouwen. Uiteindelijk worden er grote vuren aangestoken, waar je je lekker bij kan opwarmen. Iedereen kleedt zich om in een wetsuit, sommigen met schoentjes handschoenen en een warme cap. Italianen maken vaak een bombarie met regeltjes en procedures met een wedstrijd. Altijd leuk om mee te maken. Allemaal in het transition vak, voor de matten. Met zijn allen over de matten, opstellen aan de waterkant en wachten op de start. Als je aan de kant staat zie je wat lichtjes verderop die schijnbaar de boeien moeten zijn waar we langs moeten zwemmen. Verder zie je niks, het is pikkedonker. Nou ja, iedereen heeft een ballon met twee lichtjes daar in.

Zwemmen

Het wordt angstvallig stil in de groep. Iedereen denkt misschien wel hetzelfde als ik, waar ben ik aan begonnen? Vind ik dit leuk? Dan klinkt het signaal en iedereen gaat het water in. Ik wacht even, want ik heb geen zin in al die drukte. Er zijn er alleen meer die er zo over denken, dus ga ik ook, eerst schoolslag en dan borstcrawl. Totdat je een klap krijgt van een ander, of dat je echt niet meer weet welke richting je ook al weer ging. Langzaam aan wordt het lichter en raak ik zelf verzekerd. Op de terug weg heb ik een duidelijk baken, een groot vuur en ga ik nu voluit terug naar de kant.

Fietsen

Binnen de 1,5 uur terug, pak uit, soep drinken, eten, afdrogen, extra kleding en hup op de fiets. Het is ijskoud en al na een paar kilometer moet ik andere handschoenen aan, Dan weer verder op weg naar Zwitserland de Bernina pas over en dan door Zwitserland richting Prato allo Stelvio waar de Stelvio begint. Het is een prachtige omgeving, en vooral bergop, is dat een mooie afleiding. Onderweg staat met grote regelmaat mijn team aan de kant die iedereen loopt aan te moedigen, en mij probeert vol te proppen.

De ervaring heeft geleerd dat je met fietsen moet blijven eten en drinken. Met name drinken want de temperatuur loopt aardig op naar de 23 C. Dan beginnen de 48 haarspeld bochten. Ze zijn genummerd, dus je kan gaan aftellen. Of zoals een deelnemer vertelde dat zijn gedachte was, ik moet er nog 25! Naarmate je hoger kwam werd het steeds zwaarder. De gang was er wel een beetje uit, en ik stopte ook regelmatig om bij te komen en om wat te eten. Tussen haarspeld 13 en 12 had ik door dat ik een lekke band had. Achteraf denk ik dat ik al langer met een zacht band heb gereden. Want na het vervangen van de binnenband ging het weer een stukje makkelijker. Na de Stelvio nog de Foscagno-pas, dan afdalen en halverwege begint het lopen.

Lopen

Vanaf het begin is er constant een van de supporters mee gelopen. Eerst met Jacqueline de eerste 18km. Het lopen was meer een soort snelwandelen met stokken. Ik wilde mijn knie zolang mogelijk sparen. Zolang ik maar constant door ging zou ik het op tijd moeten halen. Het eerste stuk ging met een verval van 200m naar beneden. Daarna wisselde Anne met Jacqueline en gingen we nu gestaag door het dal omhoog. Bij een bruggetje moesten we opeens het fietspad af en werd het nu echt trailen. Heuveltjes, single tracks op en neer. Het begint te schemeren, als we aan het eind van het dal zijn en weer terug gaan. Inmiddels heeft Jacqueline weer gewisseld. We hebben door dat we het laatste checkpunt waarschijnlijk niet gaan halen. Ik ben begonnen met stukken hard te lopen. Ik had het idee dat we sneller terug zouden zijn, omdat we weer dalend het dal door zouden gaan. Anne wisselde nog een keer, en toen gingen we het bos in. En dat was een dikke tegenvaller. Inmiddels was het echt donker en de hoofdlampjes waren al aan. Het bospad ging eigenlijk alleen maar omhoog.

Ik werd een beetje wanhopig, want er leek geen einde aan te komen, terwijl ik ook wist dat het checkpoint beneden in het dorp was! We kwamen nu ook de eerste deelnemers tegen, die helemaal uitgeput waren, aan het overgeven of gewoon moesten bij komen. Anne hield mar vol dat we het zouden halen en spoorde me continue aan. Ik liep daarentegen al aardig te vloeken en te tieren dat dat k….pad maar niet wilde dalen. Nu waren we echt boven het dorp en warempel we mochten straf afdalen. Daan riep al beneden dat we nog 4 minuten hadden voor de eerste stop. We kwamen twee minuten voor tijd binnen, dan moesten de rugzakken nog gecheckt worden. En we hadden niet alle spullen… Wanhopig werd er gezocht naar een muts en handschoen wat o.a. verplicht was mee te nemen. Nog 1 minuut. Toen riep iemand van de organisatie, GO GO GO, en weg waren we. Eerst naar de auto om toch die spullen nog te pakken extra jasje, nog wat eten, en toen weer verder naar Carosello 3000. Dat ligt dus 1200m hoger als waar we stonden met nog 12km te gaan. Jacqueline ging het laatste stuk mee. Eerst het dorp uit en dan naar boven. Daar kan ik kort over zijn, dat was niet leuk. Eigenlijk was dit een dikke tegenvaller. Je bent het ook al redelijk zat, en eigenlijk moet je blij zijn dat je als laatste nog naar boven mag.

Van de 200 zijn er 99 boven gefinisht. Hoe dan ook, we hebben het gehaald! Het is inmiddels zaterdag 0:50 uur. Snel omkleden, warme kleding aan, met de lift naar beneden, douchen en slapen. De volgende ochtend is er dan een ceremonie waar de T-shirts worden uitgereikt. Ook hier theatraal wordt iedereen een voor een op het podium geroepen om zijn haar T-shirt in ontvangst te nemen. Groeps-foto’s en dan de pasta party. Die hebben we alleen overgeslagen want we zijn het bed weer ingedoken.
Mijn eerste zin geldt niet helemaal voor deze wedstrijd. Hij was zwaar en met name het laatste stuk was voor mij geen toegevoegde waarde. Wel een ervaring en een T-shirt rijker! Met dank aan mijn Support-team!

Cas van Zweeden