hardlopen

Hardlopen is gewoon leuk

Op 14 maart 2016 stond het volgende in de Woerdense Courant:

25 jaar Runnersclub Woerden: ‘Hardlopen is gewoon heel leuk’

Woerden – Sinds een jaar of drie neemt het aantal jonge lopers weer toe. Hardlopen is een hype zo weten Anouk en Lieke Weerelts. Zij zijn aangesloten bij Runnersclub Woerden zijn aangestoken door hun vader Jan, lid van het eerste uur, die net als Peter van den Berg al heel lang weet dat hardlopen gewoon heel leuk is.

“Alleen zou ik het niet zo lang volhouden”, zegt Jan Weerelts die nog weet hoe het 25 jaar geleden begon. “Eigenlijk al 28 jaar geleden toen Huib Blanken begon met een clubje. Vanuit de auto. Hij parkeerde ergens op een parkeerplaats van waaruit we gingen lopen.” De Runnersclub Woerden, kortweg RCW, werd officieel opgericht op 4 januari 1991 met een clubhuis bij de handbalvereniging, met allemaal gediplomeerde trainers.”

De RCW huist tegenwoordig bij de korfbalvereniging en richt zich op allerlei doelgroepen, van beginner, tot gevorderde. “Of je nu recreatief wilt lopen of voor een marathon traint, alles is mogelijk”, zegt Van den Berg die al sinds 1999 actief lid is. “Het mooie aan onze vereniging is, dat het heel laagdrempelig is.”

Dat weet ook Anouk Weerelts. “Een vriendin van mij liep hier al enige tijd en ze heeft me aangestoken.” Zelf heeft ze niet het hardloopgen zoals haar vader en zus, vindt ze. “Ik maak dat stofje niet aan, ben geen loper, maar ze hebben me toch overgehaald en ik vind het heel leuk.” Het laagdrempelige zit er ook in dat je op verschillende momenten kunt lopen. “Naast een drukke baan en een jong gezin is dat gewoon prettig.” Beide zussen zijn nog maar een jaar lid van de vereniging. “Mijn vader was een tijdje uit de running, dus gingen we hem vervangen”, vertelt Lieke gekscherend.

“We werden gelijk in de groep opgenomen en het voelde vertrouwd. Iedereen kent hem.” Je kunt hier dus met een gerust hart starten met hardlopen. “Ik liep zelf al vanuit huis, en ik deed eigenlijk maar wat. Hier letten ze op je houding, de manier van lopen, zeggen ze het rustig aan te doen als ik te hard van stapel loop.”

Runs en lopen

“In zeven weken werk je er naartoe dat je een half uur achter elkaar kunt hardlopen”, vervolgt Weerelts. En als je het eenmaal onder de knie hebt, gaat er een wereld van evenementen, runs en lopen voor je open. Hij liep zelf bijvoorbeeld 13 marathons en 5 Roparuns. “De mooiste run,” vindt Van den Berg. “Die gaat tegenwoordig van Parijs naar Rotterdam, maar vroeger was dat andersom.” Een loop voor het goede doel, alle hospicehuizen in Nederland.

“We deden hier vijf keer aan mee en haalden in totaal 140.000 euro op voor De Mantelmeeuw”, straalt Weerelts. Van den Berg: “We deden dat met een team van acht personen en hadden een enorme bus waar we in sliepen en aten. Het mooiste moment was toen we in de schemer aankwamen op een vliegveld in Parijs waar de schijnwerpers op ons gericht waren en er 5000 mensen ons en de andere deelnemers stonden op te wachten.”

Linschotenloop

Ook leuk zijn de jaarlijkse clubkampioenschappen bij de Linschotenloop eind december. “Twee weken ervoor doen we zelf de snertloop”, zegt Weerelts. “Dan verkennen we de route en sluiten we af met snert.” Daar komen vaak wel 70 leden op af. Net als op de lopen op locatie. “Wij noemen dat afgekort lol. Dan gaan we samen ergens naartoe, zoals laatst bijvoorbeeld naar Katwijk om op het strand te lopen en we eindigen steevast met koffie en gebak.”

Net als of de andere uitstapjes, die altijd gekoppeld zijn aan een loop op Terschelling of in de Holterberg bijvoorbeeld. De Runnersclub Woerden biedt een mix van sportiviteit en gezelligheid. De zussen doen graag mee aan activiteiten, zoals een run bike run. “Door dit samen te doen, stimuleer je elkaar ook”, vindt Lieke. Maar ze hebben minder tijd voor de uitstapjes. “Iedereen mag mee maar niets is verplicht”, besluit Weerelts.

Runnersclub Woerden komt geregeld in de lokale media. Heb je nieuws of een interessant onderwerp, meld het bij PR@runnersclub.nl zodat we de media kunnen informeren.