Corona update

15 maart 2022

Nederland keert vanaf 23 maart 2022 vrijwel volledig terug naar het oude normaal. Toegangstesten (1G) gaan overboord en een mondkapje in het openbaar vervoer is dan niet langer verplicht, net als thuiswerken. Basisregels rond testen, isolatie en quarantaine blijven voorlopig nog wel.

Voor RCW betekent dit:

  1. Meld je aan via Volta en loop mee in de groep waarvoor je je hebt aangemeld
  2. Bij klachten blijf thuis!

 

Te lezen op Hardlopen.nl

Het coronavirus zette het leven voor de meesten van ons behoorlijk op zijn kop. Hardlopen bleef gelukkig steeds mogelijk – maar hoe pak je dat verantwoord aan?

Train niet te zwaar

Je immuunsysteem houdt ziekteverwekkers op afstand. Wanneer je je lichaam zwaar belast, heeft dat effect op het immuunsysteem en word je vatbaarder voor virussen. Nu het coronavirus in de lucht hangt, kun je extreme inspanning (zoals een lange duurloop of pittige intervaltraining) dus het beste vermijden. Lichte activiteit heeft daarentegen een positieve invloed op de werking van je immuunsysteem. Je hartslag kan een goede indicatie geven over de intensiteit van een training.

Eet gezond

Om je weerstand op peil te houden is het goed om gezond te eten. In groenten en fruit zitten veel vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen infecties te bestrijden. Met name vitamine D, vitamine E, zink en selenium blijken een positief effect te hebben op de weerstand. Slik eventueel een voedingssupplement om hiervan voldoende binnen te krijgen. Suiker kun je beter laten staan, want dit maakt je juist vatbaarder voor ziekte.

Slaap

De makkelijkste manier om te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem is misschien wel voldoende slaap. Bij slaaptekort is het immuunsysteem minder actief, waardoor de kans groter is dat een virus vat op je lichaam krijgt. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt per persoon. 7 tot 9 uur per nacht zou voldoende moeten zijn. Dat we nu massaal thuiswerken, maakt het allicht makkelijker om aan die richtlijn te voldoen.

Pas op de plaats

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd hierbij afstand tot andere mensen. Sla al je hardlooptrainingen over totdat je minimaal 1 dag geheel geen klachten meer hebt.