23 maart: Presentatie door Ronald Valkenburg

RCW heeft Ronald Valkenburg (sportfysiotherapeut, sportpodoloog, bedrijfsfysiotherapeut en hardlooptrainer van REactive) uitgenodigd woensdagavond 23 maart, na de ALV, een presentatie te geven. Ronald Valkenburg en zijn partner Elma Sandee runnen in IJsselstein REactive, een leefstijl centrum waarbij bewegen (vooral hardlopen) en gezonde voeding voorop staan. Zij zijn de grondleggers van Bewust Hardlopen; een geavanceerde benadering van hardlopen waarbij met meer ontspanning en minder belasting wordt gelopen door een goede loophouding en de juiste focus.
Na de pauze van de ALV namRonald ons een klein uurtje mee in een interactieve sessie met oefeningen, stellingen, do’s en don’ts bij hardlopen.

  • Een goede loophouding is niet alleen belangrijk tijdens het hardlopen maar ook in het dagelijkse leven.
  • Een andere (goede) loophouding kan je aanleren!
  • Herstel na een training is belangrijk. Eet binnen 2 uur na de training een maaltijd met een goede combinatie van koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten (broodje pindakaas)
  • Je bent onvoldoende hersteld als je ochtenhartslag hoger is dan gebruikelijk of als je de ochtend na de training nog spierpijn hebt.
  • Tijdens de  lange langzame oftewel onaangename duurloop wordt voornamelijk de vetbron aangesproken. Hoe vaker je deze training doet hoe makkelijker het wordt om gebruik te maken van deze bron.
  • Problemen met de pronatie (kanteling) van de voet kunnen niet alleen opgelost worden door het aanschaffen van een andere schoenen. Overpronatie of onderpronatie gaat altijd samen met een onjuiste houding van de knie en de heup.
  • Run Walk Run. Hardlopen met wandelpauzes is niet alleen een trainingsvorm maar kan je ook tijdens een wedstrijd uitvoeren. Vanaf het begin van de wedstijd wissel je op vaste tijdstippen het hardlopen af met met een wandelpauze.

Leuk en leerzaam voor iedereen!